Hur du steker den perfekta köttbiten!

Ta en skiva kött på ca 300 gram (2,5 cm) direkt från kylen. Se till så att köttet är rent och torrt. Hetta upp en stekpanna eller kör grillen på max, salta och peppra gärna innan du lägger på köttet.

För bästa smak använd talg som fett i pannan.

Stek biten och vänd gärna flera gånger tills du uppnått rätt kärntemperatur enligt guiden nedan. Låt sedan köttet vila i 5 min. (Bleu serveras direkt på varm tallrik). Innan servering, torka ur pannan, hetta upp och stek igen 30 sek på varje sida.

Servera genast på varm tallrik med lite flingsalt och nymald svartpeppar.

Blue
Här kan köttet med fördel ligga framme ett par timmar på hushållspapper, salta och peppra och stek 1 minut på varje sida och servera direkt på varm tallrik.

Rare
Innertemperatur 35ºC

Medium rare
Innertemperatur 40ºC

Medium
Innertemperatur 45ºC

Medium well
Innertemperatur 65ºC

Well done
Det kan låta konstigt men stek köttet till fin färg enligt ovan och kör sedan köttet till innetemperatur 80 grader i mikrovågsugn. Köttet kokas då inifrån och blir saftigare, låt vila och ge sedan köttet en ny stekyta enligt ovan.