Helstekt biff eller entrecôte
10 portioner

Det här är världens smartaste sätt att helsteka rött kött på. Busenkelt, idiotsäkert och väldigt gott och med den här tekniken behöver dina gäster aldrig vänta på köttet.

3 kg välmarmorerad entrecôte, biff eller filé
Salt
Flingsalt
Nymalen svartpeppar


Gör så här:
Sätt ugnen på 200ºC.
Sätt in köttet på galler över långpanna i 10 minuter.
Sänk temperaturen till 125ºC och låt stå i 20 minuter.
Sänk temperaturen till 90ºC och fortsätt i 20 minuter.
Sänk temperaturen till 70ºC och fortsätt till temperaturen i köttet når 52ºC.
Sänk då ugnstemperaturen till 57-58ºC.
​​​​​​​När köttet har samma innertemperatur som ugnen är det klart.
Nu kan köttet stå på "stand by" i ugnen till servering, med fördel upp till 5 timmar.

Vid servering skivas köttet i 10 skivor, grundsalta snittytan, komplettera ev med flingsalt och nymalen svartpeppar.

Servera med dina favoritgarnityr.

Lycka till!

Johan Jureskog